Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

Lampsladd

Så hittar du rätt lampsladdar kabel

Lampkabel används i princip som en strömförande anslutning mellan en lampa och ett lamputtag. På så sätt förses lampan med ström så att den kan användas för sitt avsedda ändamål, nämligen att sprida ljus.

För att hitta den kabel som passar just dina behov finns det ett antal saker du skall tänka på. Först skall du ta reda på om du vill ha en flat eller rund lampkabel. Därefter skall du undersöka hur många meter kabel du skall använda för just ditt projekt. 

Det är en bra idé att köpa lite mer kabel än de längder du har mätt. Detta beror på att saker och ting inte alltid fungerar som man förväntar sig när kabeln skall skalas av och höjden inte blir som förväntat. Eller kanske hänger lampan inte så snyggt där du först hängde upp den. Detta kan i sin tur skapa ett behov av mer kabel för att kunna genomföra en omplacering. 

Snabbguide till installation av en taklampa

Att sätta upp en lampa är ofta enklare än vad de flesta tror. Det är bara att hoppa in. Det är också ett av de elektriska arbetena i hemmet som du får göra utan tillstånd. Allt som krävs är att lampan monteras i ett befintligt uttag.

Detta innebär i princip att det måste vara en befintlig och fast installation som du kan komma åt utan hinder. Du kan därför dra en kabel från lampans uttag till en taklampa om du inte vill att den skall hänga direkt under uttaget.

För att installera en lampa i ett uttag måste du först veta hur du använder verktygen. Du behöver en avbitare/kabelskalare och en skruvmejsel. Antingen spårmejsel eller stjärnmejsel, beroende på vilket uttag du vill ha.

Populära i Lampsladd

Var skall kabeln sitta i lamputtaget

Kom alltid ihåg att stänga av strömmen helt och hållet innan du börjar arbeta i lampans uttag. Detta görs oftast via säkringsskåpet/elskåpet.

1. Skala av kabeln för montering mellan lampa och uttag

- Kabeln som skall anslutas till uttaget måste vara avskalad så att strömmen kan överföras från uttaget till kabeln och vidare till lampan. Isoleringen på ledningen förhindrar att strömmen överförs så länge koppartråden inte är synliga. Du behöver därför bara ta bort så mycket som krävs för att den blå och bruna kabeln skall passa in uttaget.

- Den bruna och blå tråden är omsluten av en vit/grå isolering, denna isolering kallas ofta den yttre manteln och måste avlägsnas innan du kan skala av de spänningsförande trådarna inuti. Börja med att ta bort cirka 5 cm med hjälp av din kabelskalare. 

- Därefter ser du två kablar, en blå och en brun. Dessa två kablar måste också skalas av för att exponera koppartrådarna. Ofta räcker det med att bara exponera 8-10 mm av dessa. När du har gjort detta är kabeln redo att installeras i uttaget.

2. Montering av lampa i uttaget

- Se till att alltid stänga av reläet/säkringen innan du börjar montera lampan i uttaget. Detta minskar risken för stötar under installationen av din nya lampa.

- Börja med att ta bort locket som täcker uttaget. Detta görs ofta genom att föra in en liten skruvmejsel med platt blad i sidan av lampskyddet och sedan vrida loss skyddet.

- Nu kan du se uttaget. Här hittar du oftast termer som N, L, M1, M2 och Jord.

- Kom ihåg att föra lampsladden genom hålet på locket innan du sätter in sladden i uttaget.

- Se till att avlasta kabeln med hjälp av avlastningen på baksidan av uttaget. Detta säkerställer att trådarna inte dras ut ur terminalerna när lampan utsätter kabeln för belastning.

- Lossa skruvarna på terminalerna i “N” och “M1”

- Koppartråden i den blåa tråden, även kallad "Noll", skall monteras i den terminal som är märkt med "N".

- Den bruna koppartråden, även kallade "fas", skall monteras i "M1" eller "M2". Beroende på tändkabeln, om rummet är utrustat med två eller flera strömbrytare på väggarna.

- Kom ihåg att dra åt skruvterminalerna igen när de blåa och bruna tråden är på plats i terminalerna.

3. Slutför installationen av lampkabeln i uttaget

- Nu behöver du bara arbeta bakåt. Det betyder att du måste sätta tillbaka locket. Sedan kan du slå på strömmen igen och kontrollera om lampan lyser. Om så inte är fallet kan du kontrollera att det är rätt strömbrytare du försöker slå på. Om det fortfarande inte fungerar försöker du följa guiden igen för att felsöka.

Hur många lampor kan man sätta i ett uttag

Enligt lagen får du installera bara en lampa per uttag. Det är dock möjligt att slinga en strömförsörjning från en lampa till en annan. Detta används ofta med LED-armaturer, som ofta är förberedda för denna lösning.

Vilken färg på kabeln skall användas i N, L, JORD, M1 och M2?

N (NOLL): Blå tråd

L (Fast ström): Brun tråd

JORD: Grön/Gul tråd

M1 (Tänd/Släck): Brun tråd

M2 (Tänd/Släck): Brun tråd