Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

LED LAMPOR

LED lampor är mest ekonomiska ljuskällor du kan använda. Genom att ersätta halogenlampor, glödlampor och energisparlampor med LED lampor har du nämligen möjlighet att spara pengar på elräkningen. 

I den här kategorin har vi samlat ett brett urval av bästa och billigaste LED lampor med olika sockeltyper. Du kan därför hitta just den LED lampa du har behov av. 

Vad är en LED lampa?

Förkortningen för LED står för Light Emitting Diode, vilket betyder, att det är dioder som skickar ut ljus. LED lampor kan därför också gå under beteckningen diodlampor. En LED lampa fungerar med andra ord lite som en omvänd solcell. Solceller gör som bekant om ljus till ström, varemot en LED lampa gör om ström till ljus. 

Det smarta med den här typen av lampor är, att det ljus de sänder ut, endast innehåller synliga delar av ljusspektrumet. Detta medför, att LED ljus inte utvecklar så mycket värme till sina omgivningar. Du kan härmed använda LED lampor på flera ställen, än du kan använda någon annan typ av ljuslampor.


 

Populära i LED LAMPOR

Sätt fokus på fördelar med LED belysning

Det är värt att sätta fokus på alla fördelar, som uppnås genom att använda LED lampor överallt i bostaden. Dessa fördelar är nämligen ett mycket bra incitament till att du snarast möjligt byter ut alla ellampor som inte kan leva upp till samma fördelar. 

- Lägre strömförbruk: En LED lampa är billig i drift eftersom den använder omkring 25 % mindre ström än sparlampor, som annars är kända för att vara energieffektiva.

- Längre livslängd: LED lampor har mycket längre livslängd jämfört med andra lampor. Även om de är något dyrare än andra lampor, sparar du i slutänden pengar, eftersom livslängden är betydligt längre.

- Tänder med det samma: I motsats till sparlampor, får du full ljusstyrka med det samma, eftersom det inte har någon uppstartstid.

- Perfekta för utomhusbruk: Eftersom LED lampor står emot både kyla och skakningar, lämpar de sig ytterst väl för utomhusbruk.

- Dimbar LED lampa: Det finns LED lampor där du kan dämpa ljuset utan att färgen ändrar sig. 

En LED Lampa för alla behov

En LED lampa skiljer sig ut från en glödlampa eller halogenlampa genom att använda minimalt med ström. Förutom att du sparar ström, betyder det också att de ger ifrån sig mindre värme till sina omgivningar. 

Därför kan du använda en LED lampa just där, där du inte har möjlighet att använda vanliga lampor som ger ifrån sig en större värmemängd. 

Det finns många olika LED lampor med var sin sockeltyp. Du bör därför börja med att komma fram till vilken sockeltyp din lampa skall ha. 

Här kan du se några av mest förekommande sockeltyper:

I vårt sortiment har vi exempelvis LED lampor GU10. En GU10 Sockel är perfekt match för inbyggnadsspotlights, som används som takbelysning även om det är med en låg inbyggnad. 

Är du ute efter en lampa som skall monteras i en lampa med glödlampor? Då har du antingen behov av en LED lampa E14, som har en liten skruvfattning / sockel eller en LED lampa E27, som är försedd med en stor skruvfattning / sockel. 

Dessutom hittar du de små G9 LED lampor och G4 LED lampor, som egentligen är LED lampor med stift sockel, användbara på många ställen.  

Vilken färgton skall din LED belysning ha?

När du skall komma i gång med att använda LED lampor som ljuskälla, skall du vara uppmärksam på att få rätt färgton, som passar till belysningen. LED lampors färgton väljs ut ifrån en så kallad kelvinskala. Den anger nämligen, vilken färg ljuset har. 

En bra tumregel är, att ju högre kelvinantalet är, desto vitare är ljuset. Du hittar kelvintalet som en siffra, som följs av ett stort K (exempelvis 2800K).

- Det rekommenderas att du använder LED lampor med mellan 2600K och 3000K i privata bostäder, kontor och liknande.

- Det rekommenderas att du använder LED lampor med mellan 3000K och 4000K om de skall användas utomhus, i en verkstad, lagård eller hallar.

Använder du LED lampor med mellan 2700K till 3000K, får du ett gyllene och varmt ljus, som påminner om en glödlampas ljus. Det är med andra ord en ljustemperatur, som skapar ett varmt och mysigt ljus. 

LED lampor, som har mellan 3000K och 4000K, ger dig ett ljus som påminner om dagsljus. Det kallas för kallt, vitt ljus, vilket lämpar sig för ställen där du har behov av mer ljus. Den här typen av lampor kan härmed vara bra även över köksbordet eller vid skrivbordet. 

Ellampor där ljusstyrkan mäts i lumen

Vårt sortiment av LED lampor består både av riktningsbestämda ljuskällor och icke riktningsbestämda ljuskällor. 

Riktningsbestämda ljuskällor kallas även för spotlampor. Det är lampor som går under beteckningen GU10 och MR16. Har du behov av icke-riktningsbestämda ljuskällor, skall du gå efter LED-lampor med beteckningen E27 och E14.

När du skall välja vanliga ellampor, skall du titta efter hur många watt de är på för att komma fram till ljusstyrkan. Om du skall ha tag på en LED lampa, är det begreppet lumen som du skall titta på när du vill veta vilken ljusstyrka den har.  

Vid riktningsbestämt ljus (GU10, MR16 mv.):

- 35W ersätts med en LED ljuskälla som avger 220lm-320lm.

- 50W ersätts med en LED ljuskälla som avger 350lm-470lm.

Vid icke-riktningsbestämda ljus (E27, E14, G9, G4):

- 9W/10W ersätts med en LED ljuskälla som avger 70lm-120lm.

- 25W ersätts med en LED ljuskälla som avger 210lm-320lm.

- 40W ersätts med en LED ljuskälla som avger 340lm-500lm.

- 60W ersätts med en LED ljuskälla som avger 650lm-850lm.

- 80W ersätts med en LED ljuskälla som avger 950lm-1100lm.

- 100W ersätts med en LED ljuskälla som avger 1200lm – 1500lm.

Detta är dock endast vägledande, eftersom det varierar allt efter vilken typ av lampa du monterar ljuskällan i. 

För att göra det enklare för dig att hitta rätt ljusstyrka på en LED lampa, har vi vanligtvis skrivit i produktinformationen vilken Watt LED lampan ersätter. Därmed behöver du inte hela tiden räkna om lumen till watt när du tittar på våra LED lampor.