Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

Troldtekt Belysning

Monteringsanvisning för dig som vill ha LED belysning i troldtekt tak

Om du funderar på att installera belysning i ditt troldtekt tak och kanske har frågor eller saknar inspiration, ja då har du kommit till rätt ställe. I den här guiden hittar du information om moderna taklampor och många goda råd om hur du använder dessa typer av ljuskällor. Den här vägledningen syftar därför till att ge dig bästa möjliga underlag för att välja de element som skall ingå i din nya takbelysning. 

Den här guiden kommer främst att fokusera på de ljuskällor som du kan hitta här på plusled.se och som kan användas i kombination med Troldtekt tak, Akustiktak och Träbetongtak. Vi har ett stort urval bestående av både påbyggnads  och inbyggnadslampor som kan användas för att täcka de allra flesta belysningsbehov. Om du vill hitta den perfekta belysningslösningar för ditt troldtekt tak är den här guiden för dig. I guiden hittar du bra tips och tricks som hjälper dig att uppfylla dina krav på takbelysning. På PlusLED.se hittar du ett brett urval av ljuskällor, lampor och tillbehör för takbelysning.

Om du vill ha kvalitetsbelysning i ditt hem eller på din arbetsplats och vill ha lösningar som inkluderar LED paneler, LED spotlights, LED strips eller LED armaturer kan du hitta bra råd på den här sidan för att hjälpa dig att hitta just den lösning som uppfyller dina eller ditt företags behov.

Så väljer du rätt ljuskällor till troldtekt taket

I privata hem har tak av träbetong blivit populärare än någonsin. Det är inte svårt att förstå. Förutom det unika utseendet som denna typ av tak ger, finns det också ett antal unika egenskaper som följer med denna ekvation. I och med att det är träspån i den här typen av tak kommer du att upptäcka att taket är mycket mer ljudabsorberande och isolerande än vad du skulle uppleva med ett vanligt tak.

Det är några parametrar som du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer en taklampa eller ljuskälla för denna typ av tak. Du måste noggrant överväga om du vill ha en lampa som skall vara påmonterad och därför monterad på takpaneler, eller om du vill ha en mer diskret lösning som skall vara inbyggd direkt i takpanelerna och därför installeras på ett sätt som gör att panelen ligger helt i nivå med taket.

De allra flesta lösningar inom denna typ av tak inkluderar antingen LED spotlights eller LED paneler. Paneler används oftast i kommersiella fastigheter, medan spotlights i första hand används i privata hem. Det ena utesluter dock inte det andra, och LED paneler kan lätt användas i privata hem och vice versa.

Populära i Troldtekt Belysning

Fördelar med montering av lampor i troldtekt

Om du vill ha en smidig och minimalistisk belysningslösning i ditt hem eller på din arbetsplats är inbyggda taklampor, t.ex. de populära LED spotlights och paneler, ofta den mest optimala lösningen. Dessa typer av ljuskällor ger en jämn belysning som du inte kan uppnå med centralt placerade taklampor, t.ex. ljuskronor eller liknande. 

Förutom att den här typen av inbyggda ljuskällor ger en trevlig och modern estetik till fastighetens lokaler, ger de också ett riktigt bra ljusflöde. Ljus är en av de viktigaste faktorerna när man talar om hur man kan öka effektiviteten i arbetet, särskilt på arbetsplatser. 

Rätt ljus i arbetsmiljön bidrar faktiskt till ökad koncentration, vilket kan ha en positiv inverkan på de anställda som arbetar i rummet. Genom att använda LED paneler ser du till att taket hålls fritt från hängande ljuskällor, vilket är särskilt lämpligt för rum där taket inte är så högt. Det underlättar också rengöringen, eftersom lamporna inte samlar på sig damm i samma utsträckning som nedsänkta/hängande lampor skulle göra.

Goda råd till dig som vill använda LED paneler

Fördelen med LED paneler är att de kan belysa ett stort område med relativt få ljuskällor. En LED panel har en hög effektivitet i förhållande till panelens storlek. Med denna typ av panel får du dessutom en ljuskälla som inte bländar. Detta beror på den diffuser som pryder panelens framsida. Den här typen av ljuskälla jämförs ofta med ett takfönster, eftersom effekten är mycket lik den mängd ljus som du skulle uppleva från ett vanligt takfönster. Det är därför värt att tänka på när du väljer nya lampor.

Vanliga LED spotlights är bättre lämpade för mindre utrymmen och passar därför även perfekt för privata hem. Den här typen av spotlights kan användas för att skapa ett jämnt och enhetligt ljus över hemmets alla kvadratmeter. Spotlightbelysning används ofta i arbetsutrymmen som köket, där man särskilt vill ha ett bra arbetsljus för matlagning.

Man skall dock komma ihåg att det finns några tumregler som är viktiga att tänka på vid valet av LED paneler. Var särskilt uppmärksam på LED panelens mått och djup om du vill montera LED panelen helt jämnt med träbetongtaket. Vår populära Perfect Fit ram kräver att panelen har maximala mått på 59,5 x 59,5 x 10 mm. Med den snygga 60x60 ramen får du en panelram med en höjd på endast 25 mm. Den låga höjden innebär att ramen ligger i perfekt nivå med de 25 mm tjocka träbetongplattorna, vilket ger en riktigt snygg installation och belysning i träbetongtak.

Våra perfect fit ramar har en höjd på 25 mm. Därför är det mycket viktigt att LED panelen har en höjd på högst 10 mm. Det är också viktigt att det finns utrymme ovanför ramen där drivern skall monteras. Detta är vanligtvis inget problem eftersom takformen som takpanelerna monteras på vanligtvis har en minsta tjocklek på 20 mm (ofta 25 mm).

LED spotlights i taket ger jämn och modern belysning

En jämn belysning i rummet ger ett enhetligt utseende. Samtidigt motiverar det dem som använder rummet att använda hela rummet mer. Och inte bara de områden som är tillräckligt upplysta. Människor tenderar att samlas i de delar av ett rum där det är lättast att se och därmed interagera med varandra eller med den aktuella uppgiften. Genom att installera LED spotlights i taket säkerställer du en jämn belysning i hela rummet, vilket du inte kan uppnå med klassiska hängande taklampor. 

LED spotlights är vanligtvis strategiskt placerade över taket i rummet. Den här typen av spotlight är inbyggda, vilket innebär att lampan inte kan störa den övriga inredningen i rummet. Samtidigt behålls hela takhöjden, vilket ökar användbarheten i rummet. LED spotlights är kompakta och lätta att justera. Detta beror på att de flesta LED spotlights har en justerbar strålning. Även om spotlighten är monterad i nivå med taket kan själva spotlightens insida justeras och vridas för att fokusera ljuset på det område du vill ha.

För att säkerställa en så jämn belysning som möjligt är det oftast bäst att bara låta ljuskäglan träffa golvet. Detta är standardinställningen för de allra flesta spotlights. Köp i stället en LED lampa med bred strålvinkel. På så sätt kan du se till att ljuset sprids över ett stort område och därmed kan smälta samman med ljuset från de återstående inbyggda punkterna i rummet. Detta ger ett jämnt resultat och minskar risken för små ojämnheter i belysningen.

Olika typer av tillbehör säkerställer stilren lösning

För att säkerställa bästa möjliga installation av din nya takbelysning finns det en rad olika tillbehör som kan hjälpa dig i processen. Det kan vara en trådupphängning för din nya LED panel, en hålborr för montering av LED spotlights eller kanske en perfect fit ram för montering av LED paneler i tak med troldtekt och träbetongtak. Gemensamt för dessa typer av tillbehör är att de är lätta att använda. De produkter som du hittar på den här sidan är lätta att använda och installera. I vår verktygs kategori hittar du ett brett urval av kvalitetsverktyg som du kan använda för att installera dina nya ljuskällor.

Om du vill kunna justera ljuset har vi också ett stort utbud av dimbara LED drivers för både paneler och spotlights. Det är enkelt att byta ut din befintliga driver mot en dimmerdriver. Ofta tar det inte mer än några sekunder, eftersom de flesta drivers har en enkel han kontakt som helt enkelt kopplas in i hon kontakten på LED panelen m.m.

Dessutom har vi på PlusLED ett stort urval av olika smart home lösningar som enkelt kan läggas till din belysning. Om du vill styra dina lampor via din smartphone kan du ställa in en switch eller dimmer med trådlös styrning. Vi har olika system som kan anpassas till situationen, beroende på dina behov. 

De mest populära lösningarna för smarta hem använder antingen WiFi  eller Zigbee teknik. Om det rum där belysningen ska användas inte har tillgång till internet kan du använda Bluetooth lösningar för smarta hem. På så sätt kan du ta bort behovet av fjärråtkomst, men behålla funktionaliteten hos appar för smarta hem.

Om du behöver hjälp, inspiration eller vägledning är du alltid välkommen att kontakta oss på PlusLED. Du är alltid välkommen att kontakta vårt supportteam så att vi i gemenskap kan komma fram till den bästa lösningen.