Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

Badrumsbelysning

Belysning badrum 

Badrummet är ett av de mest använda rummen i hemmet. Det händer alltid något i badrummet, från tandborstning till rakning, sminkning, bad eller toalettbesök.

Därför är det viktigt att se till att badrummet är upplyst på bästa möjliga sätt. När så många saker händer i ett badrum krävs det också olika typer av belysning.

Nedan hittar du en topplista som vi har sammanställt för dig som vill titta närmare på några av de bästa och mest populära lamporna för badrummet. Vi vet att det ibland kan vara svårt att hitta rätt lampa, så här är våra rekommendationer.

Badrumsbelysning bör tjäna två olika funktioner

På badrummet finns det behov av belysning som tjänar två olika syften. Den skall inte bara skapa rätt stämning och atmosfär, den skall också ge tillräckligt med ljus för olika badrumsaktiviteter.

För att få en perfekt badrumsbelysning bör du noggrant planera placeringen av badrumsbelysningen. I de flesta fall används flera badrumslampor som ger ljus på olikartade sätt.

Genom att inreda badrummet med olika typer av belysning kan du se till att du kan utföra alla uppgifter med lätthet. 

Bra belysning i badrummet är avgörande för att du skall kunna använda utrymmet på det sätt du vill, och för att det skall kännas avkopplande och behagligt att vistas i badrummet under alla tider på dygnet.


Populär i Badrumsbelysning

Få ett väldesignat badrum med flera badrumslampor

Rätt belysning i badrummet gör otroligt stor skillnad. Därför räcker det inte med bara en taklampa eller en enda vägglampa. Se i stället till att badrumsbelysningen består av flera ljuskällor.

För att få ut det mesta av utrymmet kan du ordna belysningen så att den passar till hur badrummet används. En enda stark badrumslampa lyser visserligen upp rummet, men det räcker oftast inte. 

Grundbelysning är förstås viktig, men du behöver ofta mer ljus om du sminkar dig, rakar dig eller liknande. Det bör helst vara en dynamisk blandning av flera badrumslampor, från taklampor till vägglampor eller spotlights m.m.

Genom att inreda ditt badrum på detta sätt, får du ett väldesignat utrymme, oavsett vad du gör. 

En taklampa är en viktig badrumslampa

En viktig lampa för badrummet är en taklampa. Den bästa platsen för en taklampa i badrummet är i mitten av rummet. 

Detta ger lampan möjlighet att ge bra allmänbelysning och lysa upp rummet på bästa möjliga sätt. Ett badrum med en taklampa sprider ljuset jämnt i hela rummet.

LED belysning i taket räcker oftast till för att tända om du till exempel behöver gå på toaletten eller hämta något i badrummet. Om du vill ha den här typen av lampa kan det vara en spotlight för badrummet, en plafond eller liknande. 

Med LED belysning är du också säker på en energibesparande och miljövänlig lösning. LED lampor kan inte bara bidra till att minska din elräkning avsevärt, utan dessa typer av glödlampor håller också mycket längre än halogen- och glödlampor. Detta innebär att du inte behöver byta glödlampor lika ofta.

En badrumsspegel med ljus är en bra idé

Det är till exempel en bra idé att placera badrumslampor runt spegeln. Oavsett om spegeln är liten och rund eller lång och rektangulär bör den vara fullt belyst från alla vinklar för att ge den bästa badrumsbelysningen. 

För att undvika skuggor eller liknande kan du placera spegellampor, i form av en vägglampa, på båda sidor av spegeln. Dessutom kan du välja inbyggda spotlights för badrummet som ljus ovanför spegeln. Badrumsspotlights ger ett fokuserat och koncentrerat ljus som är perfekt när du står framför spegeln.

En lampa ovanför en spegel fungerar därför bra om den är centralt placerad. Om detta inte passar in i ditt badrum kan du alltid välja att placera två vägglampor på vardera sidan av spegeln.

Badrumslampor skall väljas med omsorg

Badrummen är oftast fuktiga utrymmen, vilket innebär att man bör vara extra försiktig när man väljer en badrumslampa. När du väljer badrumslampor skall du se till att badrumsbelysningen är avsedd för att placeras i en badrumsmiljö.

Innan du köper badrumslampor bör du vara medveten om alla krav och bestämmelser som gäller för lampor i våtrum. Det rekommenderas att du kontaktar en yrkesman, t.ex. en elektriker, som kan hjälpa dig att lösa eventuella problem på rätt sätt.

När du investerar i badrumsbelysning behöver badrumslampor vanligtvis en IP-klassning på minst IP44. Om du vill ha en spotlight i duschkabinen är det också viktigt att spotlighten har en IP-klassning på minst IP44. Sådana spotlights och lampor är godkända för att placeras i ett våtrum, där det finns en möjlighet att de kan bli blöta och fuktiga.