Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

Zigbee Smart Home

I och med att Smart Home produkter har fått tillträde till många hem, har det också kommit fler produkter in i hemmen. Det viktigaste målet är att du uppnår en enklare och mer automatiserad betjäning av de olika apparaterna – till och med på avstånd. Det är här som Zigbee kommer in i bilden – i synnerhet för att fler Zigbee produkter är kompatibla med bl.a. Philips Hue, Google Home, Apple Homekit m.m.

Zigbee är ett fantastiskt sätt att uppnå en lokal och säker åtkomst till alla dina enheter i ditt smarta hem. Det är ett trådlöst protokoll, som dina enheter använder för att upprätta förbindelse och tala med varandra. 

Här hittar du vårt urval av produkter med integrerat Zigbee protokoll, också kallat Zigbee protocol.

Vad är Zigbee Produkter?

Zigbee kan betecknas vara hjärtat i ditt smarta hem och ett så kallat mesh-nätverk. I ett sådant nätverk kommer alla dina enheter att fungera som en typ av signalrepeater.

Det innebär, att även om någon av dina enheter är utanför räckvidden för ditt WiFi, förstärker andra Zigbee-enheter signalen, vilket gör att betjäning och styrning fortfarande är möjlig. Fler Zigbee produkter säkerställer att det tillsammans skapas ett större nätverk och på grund av detta även ett större räckvidd.

Zigbee är med andra ord en trådlös teknik, som stödjer automatisering. Det är därför ett idealiskt system när du vill kontrollera dina Smart Home produkter på bästa sätt.

Med en Zigbee hubb är det härmed möjligt för dina smarta produkter i hemmet att förbindas i ett enkelt system. Det låter kanske komplicerat, men det fungerar i stort sett som ditt Wi-Fi-nätverk - bara för Smart Home produkter.


Populära i Zigbee Smart Home

Skall jag använda en Zigbee Gateway?

En Zigbee Gateway är ofta en nödvändighet också även om många produkter kommer med integrerat Zigbee protokoll. En gateway eller bridge kopplas på din WiFi router, vilket gör att det är möjligt att styra olika system. 

Den bestämmer nämligen vilka enheter som är kompatibla med ditt system. Det är likaledes användargränssnittet till ditt smarta hem. Vissa av dessa gateways inkluderar:

- IKEA trådlös

- Philips Hue

- Osram Lightify

- med flera

Du bör vara uppmärksam på att vissa Smart Home-system uteslutande är framställda för att kunna använda deras egna produkter. Med en gateway kan du vara säker på att alla dessa olika Zigbee-system kan arbeta tillsammans och kommunicera med varandra.

Det kan vara allt från en Zigbee lampa till en övervakningskamera, en Zigbee dimmer, Zigbee relä, ett LED panel m.m. Om du vill använda produkter från vårt sortiment i ditt smarta hem, är det viktigt, att de är kompatibla med systemet. 

Om du klickar på någon av våra produkter, kan du få mer kunskap om kompatibilitet i förhållande till olika system. Du skall observera, att vissa produkter är tredjeparts kompatibla. Det vill säga, att det inte kan garanteras att de är kompatibla med uppdateringar i de olikartade systemen som kommer i framtiden.

Få ditt Smart Home att arbeta tillsammans med Zigbee 

Hela idéen bakom ett smart hem är, att alla enheter talar ihop. På det sättet kan du alltid hålla dig uppdaterad såväl som dina enheter. Det kan vara att din belysning talar till din säkerhetskamera eller, att din kaffebryggare tänds när du kommer ur sängen.

Det viktigaste i ett Smart Home är att allt skall vara förbundet. Det innebär nämligen, att all information delas samt att dina enheter kan styras utan behov av att stå vid den aktuella enheten. 

Alla dessa anslutna enheter hanteras av automatiska system via ett enkelt nätverk. Resultatet är att du har ett smart hem tack vare smarta applikationer och enheter. Men det finns bara ett problem. Många tillverkare har olika enheter. 

För att få dina enheter och apparater att arbeta tillsammans på ett enkelt nätverk skall du använda ett gemensamt språk. Det är där som Zigbee kommer in i bilden, när det gäller ditt Smart Home. Du kan härmed få dina Smart Home-produkter att arbeta tillsammans med hjälp av Zigbee.

Till exempel kommer dina Zigbee lampor att samarbeta med varandra. På det sättet kan lampor från olika tillverkare arbeta tillsammans, utan att du behöver göra mer. Härmed uppnår du en mer intelligent ljusstyrning.

Så ansluter du dina Zigbee Smart Home produkter

Till att börja med skall du se till att du har en Zigbee-certifierad gateway eller bridge. Medan exakta instruktioner varierar beroende på tillverkaren, skall du vanligtvis följa några grundläggande steg:

  1. Använd din gateways app för att välja möjligheten att tillföra en enhet. Du skall möjligtvis välja en enhetstyp. Den går nu i parningstillstånd.

  2. Nu skall du sätta på enheten genom att sätta i batterier eller genom att sätta den i ett eluttag. 

  3. De flesta enheter hoppar automatisk i parningstillstånd när de får ström. Men det kan på vissa enheter vara nödvändigt att trycka på en knapp.

  4. Din gateway och själva enheten avslutar processen automatiskt. Du bör dessutom nu kunna namnge din enhet och tilldela den till ett rum eller liknande.

Vad är fördelarna med Zigbee?

Det finns fler olika fördelar med Zigbee såsom:

- Zigbee använder mindre energi för att sända och ta emot signaler, vilket gör den idealisk för batteridrivna enheter.

- Zigbee använder en annan frekvens, som inte konkurrerar med andra enheter på ditt Wi-Fi-nätverk. Det gör, att det är mindre sannolikt att det påverkar din internetförbindelse.

- Zigbee kräver inte en internetförbindelse eller router för att kommunicera mellan enheter.

- Zigbee är lätt att installera och komma i gång med. Det kräver varken en Zigbee controller eller en central hub.

- Zigbee ger möjlighet att kunna styra samt övervaka diverse produkter med hjälp av en mobil enhet eller en fjärrkontroll.

- Flertalet av våra Zigbee produkter är kompatibla med bl.a. Apple Homekit, Google Home, Philips Hue kompatibel m.fl.

Hur många enheter kan Zigbee stödja?

Zigbee stödjer upp till 65 000 enheter per nätverk –en enkel uppsättning. Det innebär att det inte finns någon praktisk gräns för antalet Zigbee-enheder i ditt smarta hem.

De flesta smarta hem behöver inte mycket mer än 20 till 30 olika enheter och produkter. Och även de största hemmen kommer sannolikt aldrig någonsin att komma upp över de 65 000 enheter per nätverk. 

På det sätt har du i stort sett inga begränsningar, vilket gör att det är möjligt att tillföra fler produkter till ditt Smart Home, om du tycker att det finns behov för det.

Mest populära produkter från Zigbee

Zigbee framstår som en viktig nyckelspelare inom Smart Home teknologi, eftersom teknologin erbjuder ett brett utbud av smarta lösningar för att göra bostäder mer intelligenta och livet enklare. Bland de mest populära produkterna i denna kategori finns Zigbee relä, Zigbee dimmer, Zigbee sensor och Zigbee Home Automation Gateway. Dessa enheter är avgörande för alla som vill uppgradera sitt hem med modern hemautomation. Om du är intresserad av att utforska de specifika fördelarna och användningsområdena för var och en av dessa Zigbee produkter, kan du läsa mer nedan.

- Zigbee relä

Ett Zigbee relä är en essentiell komponent i det moderna smarta hemmet som fungerar som en trådlös bro som effektivt möjliggör fjärrstyrning och automatisering av elektriska enheter. Genom att vara integrerad med Zigbee nätverket ger detta Zigbee relä dig möjlighet att enkelt tända och släcka ljus, apparater och andra system, antingen genom en dedikerad app eller via röstkommandon. Detta ökar inte bara hemmets intelligens och effektivitet utan förbättrar också användarupplevelsen genom att erbjuda en högre grad av bekvämlighet och kontroll. Med ett Zigbee relä kan du skräddarsy din hemmiljö till dina preferenser och behov vilket gör det till en oumbärlig del av varje Smart Home.

- Zigbee dimmer

Med en Zigbee dimmer installerad i ditt hem får du kontroll över belysningen vilket gör det möjligt att justera ljusstyrkan precis som du önskar. Oavsett om målet är att skapa en välkomnande atmosfär eller minska energiförbrukningen är detta enkelt åstadkommet med några tryck på din smartphone eller genom röstkommandon. En Zigbee dimmer tillför inte bara ett lager av bekvämlighet till ditt hem utan också möjligheten att personifiera din belysning vilket kan förbättra stämningen vid varje tillfälle. Denna teknologi erbjuder ultimat flexibilitet och komfort i styrningen av hemmets ljus vilket är avgörande för dem som värdesätter både funktionalitet och estetik samt önskar maximera energieffektivitet och komfort.

- Zigbee sensor

Med en Zigbee sensor i ditt hem kan du upptäcka rörelse, temperatur och ljusnivåer vilket ger dig möjlighet att automatiskt anpassa din hemmiljö. Denna teknologi gör ditt hem mer intelligent och responsivt genom att justera sig efter dina behov och preferenser genom att justera belysningen. Detta skapar en stödjande miljö för din dagliga rutin, effektivt och diskret. Med flera Zigbee sensorer uppnås finare kontroll och ditt hem blir en anpassad och självreglerande miljö. Denna automatisering är inte bara praktisk utan också energieffektiv vilket bidrar till ett mer hållbart och behagligt hem.

- Zigbee Home Automation Gateway

Integrera en Zigbee Home Automation Gateway i ditt hem för att få ett centralt styrsystem som samlar alla dina smarta enheter. Denna Zigbee Home Automation Gateway möjliggör problemfri kommunikation mellan belysning, termostater och säkerhetssystem. Den ökar hemmets bekvämlighet och effektivitet. En Zigbee Home Automation Gateway gör det enkelt att skapa anpassade automatiseringar som förbättrar din vardag och gör ditt hem intelligent. Denna lösning säkerställer att ditt hem är anpassat efter dina behov och ger dig de senaste framstegen inom hemautomation med minimal insats vilket skapar en harmonisk och energieffektiv miljö.