Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

Installationskabel / Downlight Kabel

Så väljer du rätt installationskabel för din uppgift

En installationskabel är rätt kabel att använda när mer fasta installationer skall utföras i fastigheter. Det kan till exempel vara när du installerar spotlightbelysning i ett kök, eller som en strömkabel för vägglampor utomhus. 

Installationskabeln är lätt att arbeta med tack vare sin ringa diameter. Kabeln är lätt att skala av och med glänsande runda koppartrådar är installationen betydligt enklare än vad du kan uppleva med t.ex. flertrådiga downlightkablar.

En 3 trådig installationskabel används ofta för installation av ett uttag. En 5 trådig downlightkabel används ofta om installationen skall göras mellan en strömbrytare och ett lamputtag med av/på funktion.

Vad är downlightkabel och vad används den till?

Det kan hända att det i produktbeskrivningen för kabeln finns ett stort G i samband med hur många ledare kabeln innehåller. Det lilla "g" i 3g1.5mm2 betyder att kabeln innehåller en jordledare, d.v.s. den gul/gröna ledningen. Om den har beteckningen 3x1,5mm2 innehåller kabeln inte denna gulgröna ledare och är därför utan jord.

Dessutom kan du hitta 3 trådig installationskabel med kabelfärgerna Grön / gul   brun   blå med en diameter på 7 mm. 

Samt 5 trådig installationskabel med kabelfärgerna grön/gul   brun   blå   svart   grå med en diameter på 9 mm.  

Installationskablarna tål en driftstemperatur på 90 grader Celsius. Detta innebär att kablarna kan användas för både vid hushålls  och industriella tillämpningar och installationer.

Det rekommenderas också att använda en 90 graders kabel vid alla spotlightinstallationer. Både för installation av LED spotlights och äldre halogenspotlights.


Populär i Installationskabel / Downlight Kabel

Installationskabel 1,5mm2 lämpar sig väl för LED belysning

En av de stora fördelarna med de installationskablar som du hittar här på hemsidan är att de kan installeras inomhus, utomhus, synligt, dolt, nedgrävt och ingjutet   utom i vibrerad betong. Kablarna är också halogenfria, vilket innebär att kabeln är mer miljövänlig. Dessutom är kablarna röksvaga och giftiga i händelse av brand.

På PlusLED kan du köpa installationskablar per meter eller i rullar om 50 meter. På så sätt finns det något för allas behov. Du kan köpa endast den mängd du har behov av och slipper stå med en bit som du inte kan använda. 

Kan du använda installationskabel utomhus?

Installationskablar du hittar här på sidan kan användas både inomhus och utomhus. Detta innebär att våra installationskablar kan installeras inomhus och utomhus, synligt, dolt, nedgrävt och ingjutet. Med undantag för vibrerad betong. 

Du kan därför använda den här typen av installationskabel i hela hemmet, både inomhus och utomhus. Vi har ett brett urval av installationskablar med 3 och 5 trådar. Kan köpas per meter och i hela rullar.