Försäljning av belysning och elartiklar
Gratis Frakt Till paketshop när du köper över 1099 kr.
Leverans 2-4 arbetsdagar

Läs allt om den nya smarta hemstandarden: Matter

Tänk om du kunde använda din röstassistent för att styra alla dina smarta hemenheter, oavsett vilket ekosystem eller märke de tillhör? Tänk om du kunde slippa att köpa fler nav och appar för att få dina enheter att samarbeta? Tänk om du kunde göra ditt smarta hem säkrare, snabbare och mer pålitligt? Det är vad Matter smarta hemstandard lovar att leverera. Matter är en ny anslutningsstandard som syftar till att göra smarta hemenheter mer kompatibla och säkra.

Det idealiska smarta hemmet

Det idealiska smarta hemmet är ett hem där du kan använda teknologi för att göra ditt liv enklare, roligare och bekvämare. Du kan till exempel styra belysning, temperatur, säkerhet, underhållning och mycket mer med din röst eller en app på din smartphone. Ett smart hem kan också spara pengar och energi genom att anpassa sig efter dina behov och vanor. Men för att få det idealiska smarta hemmet måste du ha specifika smarta hem-enheter som kan kommunicera med varandra och med den plattform eller röstassistent du föredrar. Det är här Matter kommer in i bilden.

När du i framtiden ska handla efter smarta hem-produkter kan det vara en bra idé att leta efter den här logotypen, eftersom den indikerar att den smarta enheten är kompatibel med Matter.

Vad är Matter smart home-standarden

Matter är en ny standard som möjliggör kommunikation mellan olika smarta hem-produkter även om de tillverkas av olika tillverkare. Matter lanserades den 4 oktober 2022 av Connectivity Standards Alliance (CSA), en organisation med över 300 företag, inklusive några av de största teknikföretagen som Amazon, Apple, Samsung och Google. Matter stöder olika plattformar och röstassistenter, så att du kan använda den du föredrar för att styra dina smarta hem-enheter. Matter-standarden använder Wi-Fi och Thread, den senare är en nätverksprotokoll för mesh. Matter använder också Bluetooth Low Energy för enhetsinställning.

Med Matter-standarden finns det också fokus på användarnas säkerhet och integritet, eftersom enskilda enheter måste certifieras för att vara kompatibla med Matter-standarden.

Vad är exakt poängen med Matter? 
Om du idag äger en lampa som är kompatibel med Google Home och som du kan styra med Google Assistant, så är du med den nya Matter smarta hemstandarden inte längre låst till detta Google-ekosystem. Din lampa kommer i framtiden också att vara kompatibel med Amazon Alexa, Apple HomeKit eller Samsung SmartThings osv. (Resultatet kan variera mellan olika enheter).

Fördelarna med Matter

Med den nya Matter smarta hemstandarden behöver du inte längre tänka på vilken tillverkare eller ekosystem ditt nya smarta hemprodukt tillhör. Det enda som är viktigt är att produkten är certifierad och därmed kompatibel med Matter-standarden. Du kan sedan välja exakt den produkt du önskar, oavsett tillverkare eller ekosystem. Det innebär att om du idag använder Apple HomeKit och Siri-assistenten, men vill använda lampor, termostater eller andra produkter som tidigare bara fungerade med Google Home eller Amazon Alexa, kommer du med Matter i många fall kunna använda precis det system du önskar utan att behöva avstå från vissa produkter.

Matter-standarden erbjuder många fördelar både för dig som konsument och för tillverkarna av smarta hem-enheter. Några av de viktigaste fördelarna är:

Kompatibilitet: Du behöver inte längre oroa dig för om dina smarta hem-enheter fungerar tillsammans eller inte. Om de har Matter-logotypen vet du att de kan kommunicera med varandra och med din plattform eller röstassistent.

Enkelhet: Du behöver i princip inte använda olika appar eller nav för att styra dina smarta hem-enheter. Du kan helt enkelt köpa en Matter-kompatibel smart lampa, lås, termostat eller annan produkt och ställa in den med den plattform eller röstassistent du önskar.

Pålitlighet: Matter säkerställer en snabb och stabil anslutning mellan dina smarta hem-enheter. Du slipper fördröjningar, avbrott eller felmeddelanden.

Säkerhet: Matter skyddar dina data och din integritet genom att kryptera kommunikationen mellan dina smarta hem-enheter. Du bestämmer själv vem som har tillgång till dina enheter och vad de kan göra med dem.

Framtidsäkerhet: Matter är en standard som kommer att uppdateras och utökas i takt med teknikutvecklingen. Du kan vara säker på att dina smarta hem-enheter kommer att vara relevanta och fungerande under många år framöver.

Hur fungerar Matter med äldre enheter

Om du redan har några smarta hem-enheter i ditt hem behöver du inte byta ut dem alla för att använda Matter. Många tillverkare har lovat att uppdatera sina befintliga enheter för att stödja Matter-standarden. Du behöver bara kolla om dina enheter finns på listan över dem som kommer att få en Matter-uppdatering, denna information finns oftast på tillverkarens webbplats. Om tillverkaren har planerat att uppdatera produkten, behöver du bara vänta på uppdateringen och följa instruktionerna för att aktivera Matter på dina enheter. Om dina enheter inte finns på listan kan du i många fall fortfarande använda dem tillsammans med andra Matter-enheter med hjälp av en Matter-kompatibel brygga eller nav.

Matter med Google Assistant, Apple HomeKit och Amazon Alexa

Matter är utformat för att fungera med alla de stora plattformarna och röstassistenterna på marknaden. Det innebär att du kan använda Google Assistant, Apple HomeKit eller Amazon Alexa för att styra dina Matter-enheter med din röst eller en app. Du kan också integrera dina Matter-enheter med andra tjänster eller funktioner som din plattform eller röstassistent erbjuder. Till exempel kan du skapa rutiner, scener, automatiseringar eller regler för att få dina Matter-enheter att utföra specifika uppgifter vid specifika tider eller under specifika villkor. Du kan också få aviseringar, rapporter eller rekommendationer om dina Matter-enheter från din plattform eller röstassistent.

Hur fungerar Matter med vår befintliga smarta hem-utrustning

Nedan kan du utforska hur produkter i vårt sortiment förhåller sig till de spännande möjligheter inom smarta hem som den nya standarden Matter erbjuder. Vi kommer att titta närmare på vilka produkter i vårt sortiment som redan är kompatibla med Matter och undersöka eventuella kommande uppdateringar och tillägg som kan utöka vårt utbud av Matter-kompatibla enheter. Matter-standarden öppnar dörrar till ökad interoperabilitet och sömlös integration i smarta hem-universumet, och vi ser fram emot att utforska hur denna utveckling kan göra din hemautomatisering ännu mer effektiv och problemfri. låt oss utforska vad framtiden har att erbjuda för våra produkter och Matter-standarden.

Nest grå baggrund


Google Nest är en av de stora aktörerna i utvecklingen av Matter, och det innebär att de flesta Google-produkter redan är kompatibla med Matter. Google Nest Hub 2 och Google Nest Mini är redan helt redo för Matter. Med Google Nest Hub 2 har du också möjlighet att använda den som en Thread border router, vilket innebär att den blir bryggan mellan din internetanslutning och dina smarta enheter. Du behöver därför inte en separat enhet för den här funktionen.
Google Nest Hub 2 är den ultimata smarta hemassistenten som ger dig kontroll och bekvämlighet som aldrig förr. Med en skarp 7 tums pekskärm och förbättrad ljudkvalitet kan du enkelt styra alla dina smarta enheter från en central plats. Nest Hub 2 är helt integrerad med Google Assistant, så att du kan få svar på frågor, se kalenderhändelser och till och med styra kompatibla smarta enheter med bara din röst. 
1 188 kr 
Google Nest Mini är en smart högtalare utrustad med Google Assistant. Den har förbättrat ljud, mer kraft och mer bas än tidigare generationer. Nest Mini fungerar med hundratals smarta enheter och kan användas för att spela musik, styra hemmet och få hjälp med dagliga uppgifter. Nest Mini är kompakt och lätt och kan enkelt placeras på ett soffbord, nattduksbord eller på väggen.
wifi

Denna Govee led strip är det perfekta sättet att föra in färg och ljus i ditt hem, kontor eller som ett gamerljus för rummet. Den har en längd på 5 meter och kommer med en imponerande färgskala med över 16 miljoner färger av ljusstyrka, vilket gör att du kan välja den perfekta belysningen för alla tillfällen. Den integrerade RGBIC-tekniken gör det möjligt att visa flera färger och mönster samtidigt, så att du kan skapa dynamisk belysning – Allt detta kan kombineras till ditt smarta hem och styras via Govees egen app, som är 100% gratis.

LED strip är dessutom flexibel och kan anpassas till vilken yta som helst. Den kan böjas, formas och skäras efter behov, vilket gör det enkelt att montera LED list även på de mest komplexa ytorna. Detta gör den också idealisk för gör-det-själv-projekt och kreativa ljusinstallationer.Du kan köpa vårt 1m förlängningsstycke för denna remsa här!

Som något helt nytt från Govee kan denna RGBIC LED list skäras och förlängas. Min. 3 meter och Max 10 meter. Följ instruktionerna noga!

1 358 kr 

Govee logo


Äldre Govee-produkter förväntas för närvarande inte vara kompatibla med Matter-standarden. Förväntningen är att alla framtida Govee-produkter kommer att vara kompatibla med Matter. Detta kommer att möjliggöra en mer sömlös integration av Govee-enheter i ditt smarta hem.

Om du vill dra nytta av Matter-integrationen redan nu har vi följande Matter-kompatibla Govee-produkt tillgängligt:

M1 Strip Light 5m (kräver en Matter-kompatibel kontrollbox): Denna LED-strips är 5 meter lång och ger dig möjlighet att skapa ännu större och imponerande belysningsprojekt som kan styras smidigt via Matter-standarden.


MiBoxer logo


Mi-Light har ännu inte offentliggjort sina planer för att uppdatera tidigare eller framtida produkter för att göra dem kompatibla med Matter-standarden. Detta skapar en viss osäkerhet om huruvida deras nuvarande produkter, som redan är kompatibla med Zigbee, kommer att fungera sömlöst med Matter.

Även om det förväntas att Zigbee-kompatibla produkter har viss kompatibilitet med Matter, är det viktigt att notera att det inte finns någon officiell bekräftelse från Mi-Light vid denna tidpunkt. Om du vill vara säker på att Mi-Light är kompatibla med Matter, bör du vänta på officiella uppdateringar från Mi-Light för att få klarhet i hur deras befintliga och kommande produkter kommer att förhålla sig till Matter-standarden.

zigbee logo
Hue kompatibel

Zigbee och 2,4 GHz RF controller - Single Color - Dual White - Dimmer- Färgbytesfunktioner - Push dimming kompatibel - Kompatibel med röststyrning - Kompakt kontroller - 12-24V - Kompatibel med 2,4 GHz fjärrkontroller

338 kr 
zigbee logo
Hue kompatibel

Zigbee och 2.4 GHz RF kontroller RGB / RGBW / RGB+CCT Dimmer och färgbytesfunktioner Stjärnhatt kompatibel Kompatibel med röststyrning Kompakt kontroll 12 24V Kompatibel med 2.4 GHz fjärrkontroller

338 kr 
zigbee logo
Hue kompatibel
Utomhus

Trädgård spotlight / Trädgårdslampa med färgat ljus - Zigbee 3.0-protokoll - Philips Hue kompatibel - RGB + CCT - 9W - IP66

678 kr 
zigbee logo
Hue kompatibel
Utomhus

Här får man en 12W LED trädgårdsspotlight som kan lysa med både RGB+CCT, som kan styras via Zigbee 3.0, 2.4G trådlös kommunikation eller Philips Hue. Det är möjligt att justera ljuset mellan 2700-6500K eller i olika färger. Trädgårdsspotlighten är designad för utomhusbruk med en IP66 klassificering som säkerställer att den är damm och vattentät. Den kan monteras på en spjut och är lätt att installera. Med en justerbar färgtemperatur och en bred färgpalett kan du skapa en bekväm atmosfär i din trädgård eller på din terrass.

780 kr 
zigbee logo
begrænset lager (SE)
Spara 21%
Hue kompatibel

ZL5 är en 5-i-1 LED controller för flexibel belysning i ditt smarta hem. Den kan justeras med en enda fjärrkontroll och är kompatibel med flera olika system, inklusive Philips Hue Gateway, MiBoxer Zigbee Gateway, Standard Zigbee 3.0 Gateways, IKEA trådfri och Amazon Echo Plus (andra generationen) och Amazon Echo (4: e generationen), Amazon Echo Studio och Amazon Echo Show (andra generationen). ZL5 använder Zigbee 3.0 protokollet och 2,4 GHz RF för kommunikation och kontroll och ger användare möjlighet att välja mellan 16 miljoner färger, justera ljusstyrkan och färgtemperaturen och växla mellan 5 olika utmatningsmetoder (Single color / Dual white / RGB / RGBW / RGB+CCT). ZL5 är lätt att installera och använda och är designad för att hålla i många år framöver.

  • 5-i-1 LED controller med 16 miljoner färger att välja mellan
  • Kompatibel med Philips Hue Gateway, MiBoxer Zigbee Gateway, Standard Zigbee 3.0 Gateways, IKEA trådfri och Amazon Echo Plus (andra generationen) och Amazon Echo (4: e generationen), Amazon Echo Studio och Amazon Echo Show (andra generationen)
  • Zigbee 3.0-protokollet och 2,4 GHz RF-teknologi för tillförlitlig kommunikation
  • Kan styras från upp till 30 meters avstånd via fjärrkontroll
  • Lätt att installera och använda med en enda fjärrkontroll
281 kr  355 kr 
zigbee logo
ZB Box3 Multimode Gateway är en mångsidig gateway som kan uppgradera ditt smarta hem till nästa nivå. Den har kapacitet att lägga till upp till 128 sub enheter och kan paras med en mängd olika Zigbee 3.0 och Bluetooth Mesh produkter, inklusive MiBoxer serien av Zigbee 3.0 produkter. Med enhetens appstyrning kan du enkelt styra alla dina enheter från din smartphone, och den är också kompatibel med tredjeparts röststyrningsenheter som Amazon Alexa och Google Assistant.
474 kr 
zigbee logo
wifi
iHost är en lokal kontrollenhet som kan göra ditt hem smartare och säkrare. Du kan styra upp till 128 underenheter och skapa smarta scenarier via LAN. Den fungerar med både WiFi och Zigbee-enheter och kan också ta emot data från kameror. Denna lokala server kräver inte en extern molntjänst, vilket gör dina data mer säkra och privata. iHost stöder Zigbee enheter och kan utöka Zigbee nätverksområdet för att uppnå kontroll över hela huset. Genom iHosts öppna API och Docker containerisering kan du anpassa ditt smarta hem.

1 528 kr 
zigbee logo
begrænset lager (SE)
Spara 21%
wifi
Sonoff iHost Smart Home Hub är en lokal server och kontrollenhet för ditt smarta hem, som gör ditt hem smartare och säkrare. iHost fungerar som en Zigbee hubb så att du kan skapa ditt eget Zigbee nätverk och anpassa ditt smarta hem. iHost stöder anslutning och styrning av LAN enheter, och den kan fortfarande fungera även när internet är nere. Den kan hantera upp till 128 underenheter och fungerar också med Zigbee routerenheter, som kan utöka Zigbee nätverksområdet och möjliggöra kontroll av hela huset.

1 018 kr  1 290 kr 

Sonoff logo


Sonoff har meddelat att de är en aktiv medlem i CSA (Connected Standards Alliance), organisationen bakom Matter-standarden. Som en Matter-lanseringspartner förväntas Sonoff vara bland de första tillverkarna som erbjuder Matter-kompatibla smarta enheter på marknaden.

Sonoff har redan tagit det första steget genom att lansera sin Matter-kompatibla produkt, MINIR4M, en WiFi-switch. Detta indikerar deras engagemang för att följa Matter-standarden och ge konsumenterna möjlighet att integrera Matter-kompatibla enheter i sitt smarta hem.

Dessutom har Sonoff planerat en uppdatering av sin smarta hemhub, iHost. Detta är en spännande utveckling eftersom det kommer att tillåta användarna att ansluta enheter som är anslutna till eWeLink Cube till Matter-nätverket. (Detta inkluderar enheter i både Zigbee- och LAN-lägen).

Philips Hue logo


Philips Hue har aktivt deltagit som medlem i CSA (Connected Standards Alliance), organisationen bakom Matter-standarden. Som en ledande Matter-lanseringspartner förväntas Philips Hue vara bland de första tillverkarna som erbjuder Matter-kompatibla smarta enheter på marknaden.

Ett steg i den här riktningen är deras släpp av en uppdatering till deras Philips Hue Bridge, vilket gör den Matter-kompatibel. Detta innebär att om du redan har investerat i Philips Hue-produkter och har en Philips Hue Bridge kan du enkelt göra ditt befintliga Philips Hue-system redo för Matter-integration. Om du ännu inte har en Philips Hue Bridge kan du hitta en här. Med Matter-funktionaliteten öppnas spännande möjligheter att utöka och förbättra ditt smarta hem med Matter-kompatibla enheter som smidigt samarbetar med din Philips Hue-belysning.

zigbee logo
Hue kompatibel
Philips HUE Bridge
Artikelnummer 2300

Philips Hue Bridge - Anslut upp till 50 lampor / lampor - Anslut upp till 12 st. tillbehör - Ström- och nätverkskabel ingår - Kompatibel med Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Home och SmartThings

763 kr 
zigbee logo
Hue kompatibel

Zigbee LED Driver för dimbara LED paneler - Philips Hue kompatibel - Max belastning: 42w - mA måste ställas in på drivrutinen enligt panelspecifikationerna

OBS: Måste installeras av en elektriker

559 kr 
zigbee logo
Hue kompatibel

Zigbee controller - Vit färg / Enfärgad - Dimbar funktion - Philips Hue kompatibel - Kompatibel med röststyrning - Kompakt design - Input Volt 230V - Output Volt 24V

Passar endast med 24V LED strip

Inbyggd 50W strömförsörjning i Zigbee controllern

593 kr 
zigbee logo
Hue kompatibel

LED panel 60x60 - Zigbee 3.0 - CCT Ambiance, vilket innebär att du kan styra färgtemperaturen från 3000K till 6500K - 32W - kompatibel med Philips HUE - 3200 lumen - IKEA Trådfri

zigbee logo
Hue kompatibel

LED panel 60x60 | Zigbee | Philips HUE-kompatibel | 4300lm | 4000K | 40W

Zigbee-Driver ingår och måste bytas ut mot panelens befintliga Driver - Driver måste ställas in på 950mA

OBS! Passar i vår Troldtekt ram som du hittar här!

Zigbee logo


Matter-protokollen använder bland annat Thread-tekniken, en trådlös mesh-kommunikationsstandard som opererar på samma 2,4 GHz-spektrum som Zigbee-protokollen. Det finns dock en viktig skillnad: Thread är IPv6-baserad, vilket innebär att Thread-kompatibla enheter har förmågan att få direkt åtkomst till internet utan behov av en mellanliggande hub. Zigbee-enheter kräver vanligtvis en hub för att förmedla sin kommunikation till internet.

I teorin ger denna skillnad möjlighet att använda en Thread border router för att möjliggöra kommunikation mellan Matter- och Zigbee-enheter. Detta skulle potentiellt öppna möjligheten att integrera enheter från båda standarderna i samma smarta hem-ekosystem.

Det är dock viktigt att notera att det ännu inte har kommit några officiella uttalanden om Zigbee och Matters kompatibilitet med varandra. Det innebär att vi inte med säkerhet kan fastställa om de två olika standarderna och deras tillhörande enheter kommer att fungera sömlöst tillsammans.

SwitchBot logo


SwitchBot har stor tillit till Matter-standarden och dess potential inom området för smarta hem. Som ett resultat av detta är flera av deras befintliga produkter redan kompatibla med Matter, och det pågår arbete för att utöka denna kompatibilitet till fler enheter. Det är värt att notera att vissa av deras Matter-kompatibla produkter kräver anslutning till en SwitchBot Hub 2 för att fungera tillsammans med Matter-standarden. Denna hub fungerar som en brygga mellan Matter-protokollet och de berörda enheterna och gör det möjligt för användare att integrera Matter-tekniken i sitt befintliga SwitchBot-ekosystem. Om du inte redan har en SwitchBot Hub 2 hittar du en här.

februar_tilbud
Spara 20%
wifi
SwitchBot Hub 2 - Bluetooth - WiFi - Kabel med inbyggd temperatur och fuktighetssensor - Användarvänlig design och inställning - Stöder Matter - Styr dina återstående produkter från Switchbot - Konfigurera scener

Styr med Switchbot app via WiFi, samt anslutning till Alexa, Google Home, Siri och liknande.

Paketet innehåller:
  • 1x Hub
  • 1x 5V adapter
  • 1x kabel med temperatur och fuktighetssensor
  • 2x 3M tejp
  • Användarmanual
678 kr  848 kr 
begrænset lager (SE)
Spara 21%
wifi

Tuya Smart controller - 5 i 1 - Vit / RGB / RGBW / CCT (alla färger) - Dimmerfunktion - Tuya kompatibel - Kompatibel med röststyrning - Liten och ultrakompakt - Ingångsvolt 12-24V

281 kr  355 kr 
begrænset lager (SE)
Spara 33%
wifi

Smart Wifi PIR rörelsessensor - 10m detektering - Styrning via smartphone eller tablett

338 kr  508 kr 
wifi

Smartlife (Tuya) Wifi LED Strip i RGB + CCT, där färg och ljusvitt kan ändras från 3000K - 6500K

Watt: 15 W

wifi

Tuya Smart app - Tak - Wifi - CCT kontroll - 2700-6500K - 120° ljusfördelning - 18W - 230V - Smart LED Moon

Tuya logo


TUYA är aktivt involverat i utvecklingen av Matter-standarden som en del av arbetsgruppen. Detta indikerar att det förväntas att TUYA kommer att anpassa sin plattform så att alla produkter som är kompatibla med TUYA potentiellt också kommer att vara kompatibla med Matter.

Det är dock viktigt att notera att det ännu inte har kommit några officiella uttalanden om denna kompatibilitet, och därför är det fortfarande oklart om en hub eller en annan form av extra enhet kommer att behövas för att uppnå Matter-kompatibilitet med TUYA-kompatibla produkter. Som teknologin och standarden fortsätter att utvecklas förväntas det komma fler uppdateringar från TUYA som kan ge mer klarhet kring detta ämne.