Click to Hide Notification

swish             

 • GRATIS FRAKT

  Till paketbutik när du köper över 949 SEK

 • STORT URVAL

  Bra priser

 • LEVERANS

  2-4 vardagar

 • EXCELLENT

  Se våra kundrecensioner

LED ARMATUR

Hur man väljer rätt armatur

Armaturer används till många olika belysningslösningar. Gemensamt för dem alla är att det oftast är tal om generell rumsbelysning i form av takbelysning. En bra ljusarmatur med led är perfekt för att leverera bra och starkt ljus, som oftast är tillräckligt för att arbeta och uppehålla sig i.  När man skall göra överväganden kring belysningen i ett rum, är rummets användning nyckelfaktorn som man skall ta med i överväganden. Men för att kunna ha alla förutsättningar på plats för att kunna välja rätt LED taklampa, är det viktigt att förstå terminologin bakom LED belysning.

Välj rätt ljusfärg för din ljusarmatur

Det finns två basala begrepp som är viktiga att förstå när man skall välja rätt LED  ljusrörsarmatur. Det första begreppet som vi stöter på är kelvin - som relaterar till ljusets färg och ofta anges med fyra siffror efterföljda av ett ”K” (t.ex. 4000K). Ju lägre antal Kelvin desto ”varmare” och mer gulaktigt blir ljuset. I samband med val av LED ljusarmatur för inomhusbruk i bostäder, väljer man ofta 3000K som motsvarar varm-vitt ljus. Detta skulle kunna t.ex. vara fallet vid köp av LED ljusarmaturer i köket eller badrummet.

Om de i stället rör sig om LED armaturer till industri, verkstad eller LED ljuspanel till butiks/affärsverksamhet – kan ett mera neutralt vitt ljus föredras och här vill man då ofta välja en belysningsarmatur i 4000K. I vissa tillfällen ses ett kelvinantal som är högre, men om du går efter 3000K till varmt vitt ljus och 4000K till neutralt vitt ljus är du på mycket god väg. Det andra viktiga begreppet är lumen och betecknas ofta med ”lm” (t.ex. 2500lm). Lumen anger ljusets styrka, med andra ord hur starkt LED armaturen lyser. Oftast motsvarar förnuftig ljusstyrka i 230v LED armaturer 80-100lm pr. watt, med denna output får du ett starkt ljus som presterar bra i förhållande till förbruk.


 

Underkategorier

64 artiklar

Fallande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

64 artiklar

Fallande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

Välj en LED armatur med rätt IP-klass

I den här kategorin hittar du många olika typer av ljusarmaturer. Om du letar efter en LED armatur för utomhusbruk eller en armatur med led till exempelvis en tvätthall? Är det viktigt att armaturen har en tillräckligt hög IP-kapslingsklass. IP-klassen på din utomhusarmatur anger armaturens förmåga att stå emot vatten och damm. Ofta kallas LED armaturer med hög kapsling för våtrumsarmatur, vattentät armatur eller stallarmatur. För bruk utomhus rekommenderas armaturer med IP65 kapslingsklass. Om du i stället letar efter en LED grundarmatur för montering inomhus kan du nöja dig med att köpa en 230v LED armatur med en kapslingsklass IP20.

Armaturer med LED rör eller inbyggd LED

I den här kategorin kan du hitta ett stort urval av både LED armaturer med inbyggd LED och LED rörarmaturer. Det finns klara fördelar och nackdelar med båda lösningar som är värda att ta med i dina överväganden. Om du väljer en LED ljusrörsarmatur med t8 ljusrör får du en lampa med ljusrör som både kan väljas som LED industriarmatur (IP65) eller inomhusarmatur (IP20). Här finns dessutom möjlighet att företa utskiftning av ljusrör. Lösningen med en ljusrörsarmatur är dock ofta lite tråkig att titta på och inte så stilren som populära LED armaturer.

Du får mer stilren lösning om du väljer en LED ljusrörsarmatur i stället, som ofta ger starkare och bättre ljus än en vanlig ljusrörsarmatur. Denna lösning är ofta också billigare och tack vare den klart höga kvaliteten på dioderna, kan denna lösning hålla många år fram i tiden. Kompaktheten är ofta också en fördel om du letar efter LED armaturer för industribruk, här är det ofta högt till taket och detta ställer högre krav än på vanliga ljusrörsarmaturer.

LED ljusrör i existerande eller ny armatur

Om du väljer du ett LED rörarmatur använder denna vanligtvis t8 LED rör som kan bytas ut med tiden och därmed förlänga armaturens livslängd. Dessa finns i vissa bestämda längder och använder t.ex. 120 cm långa LED ljusrör. En annan möjlighet skulle här kunna vara att få din el-installatör att genomföra en ombyggnad till LED rör på din existerande ljusrörsarmatur. Genom att göra en ombyggnad av armatur till LED, kan du företa ett byte av ljusrör till LED och därmed uppnå besparingar och längre livslängd på dina ljusrörsarmaturer. På den här sidan hittar du våra LED armaturer till LED ljusrör under kategorin LED rörarmaturer. Här kan du välja armaturer både med och utan LED rör.

Om du har en traditionell armatur till ljusrör med en mekanisk spole/ballast – kan du ofta också nöja dig med att köpa till en LED dummy glimtändare. Denna ersätter existerande glimtändare och efter utskiftning kan du använda LED t8 ljusrör i din existerande armatur. Här är det viktigt at poängtera att detta är en billigare lösning för utskiftning av ljusrör till LED och att den spole som avlägsnas vid ombyggnad, kommer fortsatt att ha ett visst förbruk och utgöra en potentiell framtida felkälla i armaturen.

Läs eventuellt energistyrelsens information om LED ljusrör och användning i existerande armaturer: LÄNK till Sparenergi.dk

Olika typer av LED rör

Det kan vara svårt att navigera på marknaden, i synnerhet om du isolerat sett tittar på LED rör till din existerande armatur eller har köpt en lampa för LED ljusrör och nu skall köpa ljusrör i led till denna. Om armaturen uteslutande kan användas tillsammans med LED rör och inte gammaldags ljusrör, är det viktigt att köpa t8 LED ljusrör som passar till armaturen. En lång rad av dedikerade LED rörsarmaturer använder sig av LED rör av typen ”single end-input”. Denna typ av LED rör skall (som namnet antyder) endast ha spänning i den ena änden och det är därmed viktigt att armaturen motsvarar detta. Det finns andra typer av LED rör på marknaden och det är därför viktigt att poängtera att inte alla LED rör fungerar tillsammans med alla LED armaturer till ljusrör. Om du letar efter ett LED rör för en dedikerad 120cm LED armatur skall du välja ett ljusrör utan glimtändare.

Med en ljusarmatur får du starkt ljus i kompakt design

Det finns många olika valmöjligheter när du tittar på din framtida LED armatur. LED  dioderna är kompakta och det ger fantastiska möjligheter att designa ljusarmaturer som är små, och samtidigt ger massor av ljus. Om du letar efter en billig LED armatur är det ofta också lättare att hitta bland LED armaturer med inbyggd LED, eftersom de ofta kan tillverkas billigare än retrofit lösningar. Våra olika flata LED armaturer  är särskilt populära som ljusarmaturer till verkstad bl.a. eftersom de ofta kan sitta uppe under en eventuell portöppning. Om du står inför och skall byta belysningen i ditt garage, lager, verkstad, källare m.m. är en LED takarmatur perfekt för det. Med den typ av takarmaturer får du otroligt bra LED arbetsljus och ett snyggt visuellt uttryck på dina tak. 

Med en LED panel får du en stor, utbredd ljusyta

Med en LED panel får du en stor ljusyta som lyser starkt, men på grund av den stora platta ytan bländar ljuset inte. En ljuspanel kan fungera som ett takfönster och är perfekt som t.ex. kontorsbelysning, bostadsbelysning, verkstadsbelysning m.m. Vid uppsättning i t.ex. kök, används ofta 3000K – där 4000K föredras som LED belysning till verkstad.  LED paneler finns i olika storlekar där de mest vanliga i hemmen är 60 x 60 cm och 30 x 120cm. Du kan använda LED panel för inbyggnad. Ofta används LED panel i storleken 60x60 som ersättning för kontorets ljusrörsarmaturer och byggs in direkt i systemtaken. En alternativ uppsättning kan uppnås genom att köpa till ramar som kan byggas i taket och LED panelen kan därefter placeras däri. Är du ute efter en LED panel som dimbar lösning? Här finns olika möjligheter och man skall hålla ett öga med att både driver och panel kan dämpas, om de inte säljes tillsammans.

Underskåpsarmaturer för ljus under köksskåp

Med LED underskåpsarmaturer har det blivit otroligt enkelt att montera LED belysning för att ersätta t.ex. en gammal neonrörlampa som ljus under överskåp. Med en T5 ljusrörsarmatur får du en perfekt LED ersättning till en armatur med ljusrör. Underskåpsarmaturer är ofta billiga och kan sättas i förlängning av varandra. Du får här en billig ljusarmatur som kan användas mycket allsidigt och eventuellt också som ljusarmatur till verkstad över ett arbetsbord eller på hyllor.