Click to Hide Notification

swish             

 • GRATIS FRAKT

  Till paketbutik när du köper över 949 SEK

 • STORT URVAL

  Bra priser

 • LEVERANS

  2-4 vardagar

 • EXCELLENT

  Se våra kundrecensioner

LED Ljus

Vill du också spara pengar på din elräkning varje månad? I så fall - det kan du effektivt göra genom att gå över till LED belysning i ditt hem. Det kan du göra med hjälp av LED lampor, LED armaturer och LED ljuskällor. De är inte bara billigare i drift, de ger också ett fint ljus i bostaden.

Vad är LED ljus?

LED är en förkortning för Light Emitting Diode. Översatt till svenska betyder det lysdiod - liten lampa eller ljuspunkt som består av halvledarmaterial och som lyser när ström passerar genom den. Det är det som skapar ljuset, när du tänder en LED lampa.

Det intressanta är att det resulterar i ett ljus, som innehåller endast synliga delar av spektrumet. Därmed får du ett ljus, som inte sänder ut mycket värme till sina omgivningar. Det är självklart en av fördelarna med LED belysning jämfört med glöd- eller halogenlampor.

En vanlig glöd- eller halogenlampa skickar ut ett ljus, varav ca 10 % av det kan uppfattas av det mänskliga ögat. Resterande 90 % är primärt infraröd värmestrålning, som i stort sett bara är en produkt som går till spillo. Om du någon gång har stått nära en gammaldags glödlampa, då vet du också att den kan vara riktigt varm.

Dessa problem slipper du genom att välja en LED ljuskälla. Denna ljuskälla omsätter nämligen det mesta av ljusenergin till synligt och därmed också användbart ljus.

LED är långtifrån en ny uppfinning

De flesta tror att LED är en ny uppfinning, vilket inte alls är fallet. Rent principiellt uppfanns LED redan 30 år efter att Edison uppfann glödlampan, men det var först på 1960-talet som man började forska mer inom LED tekniken.

Någon gång under 1990-talet fick vetenskapen på allvar fart på tekniken kring LED ljuset. Sedan dess har det bara gått undan med stormsteg, vilket gjorde att den tekniska utvecklingen har medfört att LED tekniken i dag är på en nivå som kan mäta sig med andra ljuskällor, vilket i sin tur gör att en LED lampa kan ersätta en traditionell ljuslampa.

Tyvärr finns det fortfarande många som fortfarande relaterar LED ljus med dålig kvalitet. Det är synd, eftersom det definitivt inte så är fallet. Som vi också kommer närmare in på här nedan, har en modern LED ljuskälla helt suverän ljuskvalitet. Därför kan LED lampor användas överallt – både privat och professionellt.

Moderna LED ljuskällor utmärker sig genom ljuskvaliteten

På samma fot med välkända energisparlampor, som hade en utvecklingsperiod med tveksam ljuskvalitet, har LED tekniken också haltat en aning. Det har varit en rad faser med barnsjukdomar, som dock inte längre är några problem.

I dag utmärker sig en modern LED diod genom att ha god ljuskvalitet, varför de utan några som helst problem kan ersätta övriga traditionella ljuskällor. Beroende på den använda tekniken samt halvledarmaterialet, kan LED ljus skickas ut i många olika färger. Det omfattar rött, grönt, gult, orange och blått.

Sju gode skäl för att välja LED belysning

 1. LED ljuskällor har en livslängd som är uppemot 40 gånger längre än en halogenlampa

 2. LED ljuskällor kan spara dig tusentals kronor på elräkningen

 3. En LED ljuskälla har låg strömförbrukning i förhållande till ljusutbytet

 4. LED ljuskälla tänds alltid omgående med 100 % ljusstyrka

 5. En investering kan tjäna in sig själv på under ett år, beroende på pris och förbruk

 6. LED belysning skonar miljön eftersom den har ett mindre CO2-utsläpp och inte har behov av tungmetaller, som i sparlampor och ljusrör

 7. Det är slut med att byta ut dina ljuskällor i tid och otid.

 

Vilka typer av LED belysningar finns det?

LED belysning och LED ljus finns i många variationer. Det är naturligtvis likställt med att det inte bara är i form av ljuskällor som den moderna belysningsformen kan hitta väg in i hemmet. Bland de många typer av LED ljus som du hittar här hos oss på plusled.se, hittar du bland annat följande:

- Spotlights till tak: I många svenska bostäder finns inbyggnadsspotlights installerade – både inomhus och utomhus. De kan användas på många olika ställen, och används i många hushåll i stället för taklampor. De används ofta i köket och på badrummet. Om man är ute efter nya spotlights, finns det självklart också rika möjligheter att köpa de bästa LED spotlights för både LED spotlightbelysning i tak och under köksskåp i form av LED möbelspotlights.

- LED ljuskällor: Fler och fler går över till LED ljuskällor, eftersom det finns åtskilliga fördelar med dem. För de flesta är det den stora ekonomiska besparingen som gör det attraktivt. Vårt urval av billiga LED ljuskällor är stort, vilket gör att du naturligtvis också kan hitta en billig LED ljuskälla om du leder efter spotlights, LED spotlightljuskällor, stora LED ljuskällor eller andra billiga ljuskällor.

- LED armatur: En LED takarmatur kan användas till många olika belysningslösningar. Gemensamt för de flesta är att det är en generell rumsbelysning, där armaturerna monteras i taket. På PlusLED saluför vi också ett stort urval av LED armaturer, och därmed har du kommit till rätt ställe i jakten på en ny LED ljusarmatur.

- LED strips: Populära LED strips (är också kända som LED band) kan tjäna många ändamål eftersom de är mycket flexibla. Om du är ute efter ett LED band, kan vi garanterat hjälpa dig, oavsett vilka dina ändamål är. Vårt urval omfattar nämligen bl.a. utomhus LED band 230V, RGB LED strips och mycket annat. Vi har på PlusLED.se, både LED strips för både inomhus- och utomhusbruk.

- LED lampor: Det finns många billiga LED lampor som levereras med en inbyggd LED ljuskälla. Därmed behöver man inte själv montera passande LED ljuskällor i lampan. Dessa lampor finns för både inom- och utomhusbruk. Om du är ute efter en sådan lampa, hittar du vårt stora urval här.

- LED stearinljus: Stearinlys kan skapa mysig stämning, men de påverkar tyvärr inneklimatet på ett negativt sätt. Det slipper man lätt genom användning av konstgjorda LED stearinljus. Här hos oss har vi ett stort urval av konstgjorda ljus i form av naturtrogna LED blockljus, som garanterat medverkar till god och mysig stämning även om du använder dig av ett konstgjort stearinljus. 

- LED ljusslingor: Ljusslingor används sällan som egentlig belysning. Däremot används de ofta som en trevlig form av dekorationsbelysning. Det ändrar dock inte på att du kan spara på strömförbrukningen om du väljer en LED slinga. I vårt urval hittar du LED ljusslingor för både inom- och utomhusbruk.


LED skapar stora besparingar på energiräkningen

En av de saker som i hög grad har medverkat till att göra LED belysningeen till ett populärt val, är det låga strömförbrukningen. Om du byter ut en glöd- eller halogenlampa med en LED lampa med motsvarande ljusstyrka, kan du förvänta en besparing på ca 80 % - även om du använder en gammaldags billig lampa.

Det motsvarar till att du kan byta ut en traditionell 60 W lampa med en 6 W LED lampa, och fortfarande uppnå en belysningsnivå som är mycket jämn - om man bara undviker marknadens billigaste LED ljuskällor. Trots att ljusförbruket varierar en del från bostad till bostad, kommer de flesta att kunna avläsa en stor positiv ändring på elräkningen, efter att ha gått över till LED ljuskällor.

Med nuvarande elpriser (som dock inte är samme hos alla leverantörer) kostar det ca 10 öre i timmen att ha en traditionell 35 W lampa tänd. Det motsvarar ca 100 kr. om året, om den är tänd 2 - 3 timmar per dag. Det låter kanske inte så farligt, men som regel har man många tända lampor samtidigt.

Enligt beräkningar från energibolaget SEAS-NVE använder den genomsnittliga familjen i Danmark mer än 1000 kr. om året på endast belysning. Går en sådan familj över till LED, skulle man faktiskt kunna spara ca 800 kr. om året. Om du vill sänka energiförbrukningen, är det därför en god idé att gå över till LED belysning t.ex. i form av LED ljuskällor till spotlightbelysning eller ljuskällor till lampor.


LED belysning har lång livslängd

Inte bara med att LED belysning utmärker sig genom att ha låg strömförbrukning, den har även en lång livslängd. Vid en glöd- eller halogenlampa kan man förvänta sig en livslängd på ca 1000 timmar, där man vid en LED ljuskälla normalt kan förvänta sig en livslängd på 30 – 50 000 timmar.

Om du beslutar dig för att din standard spotlightljuskälla skall bytas ut med LED spotlightljuskälla, kan du därför se grannen byta lampa cirka 50 gånger innan du skall göra detsamma. Du kan därför bara luta dig tillbaka och kan se att du sparar ca 80% på din elräkning varje år samt ett besök hos den lokale elgrossisten.

En bra tumregel är, om en LED ljuskälla är tänd 1000 timmar om året (motsvarar strax under tre timmar om dagen), kommer den att ha en livslängd på mellan 10 och 25 år. Med LED ljuskällor i hela hemmet, är du därför garanterad för att det dröjer ganska länge innan det är dags att byta ljuskällorna i dina lampor.


Hur mycket ljus avger en LED ljuskälla?

Energieffektivitet mäts som den mängd ljus en ljuskälla kan avge i jämfört med sin energiförbrukning. Avgivet ljus mäts i lumen (lm). Energin (även känd som effektförbruket) mäts däremot i Watt (W). Energieffektiviteten är möjligt att mäta genom att dividera ljusmängden med energiförbrukningen. Man delar därför lumen med watt.

När man mäter energieffektivitet tar man med den effekt- och energiförlust som eventuellt sker i den nödvändiga transformatorn. Det samma gäller om det är tal om annan nödvändig och energiförbrukande utrustning kopplad ihop med respektive ljuskälla.

Vad är lumen?

Tidigare använde man inte bara watt för att ange en ljuskällas energiförbrukning, utan också för att indikera hur stor ljusmängd en ljuskälla har. Man antog att varje given ljuskälla med ett bestämt wattförbruk också skickade ut samma mängd ljus när den var tänd.

Trots att det i vissa fall stämde, var det dock inte alltid en realitet. I samband med nyare och mer moderna energisparlampor, gick man över till att använda lumen. Det är ett uttryck för den mängd ljus som en ljuskälla skickar ut. Med andra ord, det är ett direkt uttryck för ljusets styrka.

När du hittar två lampor som har samma lumenvärde, ger de också lika mycket ljus. Orsaken till att man valde att gå över till detta begrepp är, att watt egentligen inte berättar något alls om hur mycket ljus en lampa kan skicka. Ett högt watt-tal är därför inte lika med en stor mängd ljus, även om det är nära till hands att tro.

För många är lumen ett förhållandevis nytt begrepp. Därför kan det vara svårt att värdera hur högt lumen-tal, man skall gå efter. Det beror på hur respektive ljuskälla skall användas. Skall den användas i köket eller över matbordet, är 800 - 1000 lumen ett bra bud – allt efter vilken ljuskälla det skall användas.

Är det däremot en ljuskälla som skall användas i sovrummet, är 470 ett ganska bra lumen-tal. Rör det sig om dämpad belysning till sovrummet, är det bäst lämpat med omkring 250 lumen. Här beror det naturligtvis också på om det rör sig om lampor eller LED spotlight.

LED ljuskällor har mycket god energieffektivitet

Moderna LED ljuskällor har en energieffektivitet på omkring 60 lumen per watt eller högre. I genomsnitt är energieffektiviteten egentligen 67 lumen per watt. Ju längre tid en sådan ljuskälla är i bruk, desto mindre ljus kommer den dock att avge. Lyckligtvis rör det sig om en mycket liten förlust under dess första många brinntimmar.

Det finns även LED ljuskällor som kan användas tillsammans med en dimmer. Om du är ute efter en sådan ljuskälla, bör du kontrollera i beskrivningen innan du köper. Dessutom är en LED ljuskälla i stånd att tändas med det samma, lika väl som den avger dess fulla ljusmängd.

LED armaturer är generellt mer energieffektiva än lamporna. Du kan faktiskt hitta en LED armatur som levererar mer 100 lumen er watt här.

 

Viktigt att välja rätt färgton till din LED belysning

Det är inte alla LED ljuskällor som har samma färgton. Det innebär att de inte lyser med samma nyans i vitt. Det är inte fallet vid traditionella glödlampor, som oftast avger samma färg på ca 2700 kelvin. Denna färgton kallas också för varm vit.

Vad är kelvin?

En ljuskällas färgton mäts i kelvin. Ju högre kelvinvärde det rör sig om, desto vitare och kallare ljus avges. Det betyder att de flesta skulle tycka, att ju trevligare belysning, desto lägre kelvinvärde. Det är självklart viktigt att vara uppmärksam på detta när du skall välja en spotlightljuskälla, LED strips, LED belysning under köksskåp eller utomhus LED belysning.

Därför är Kelvin en av många faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när den gamla belysningen skall bytas ut med LED. När du skall välja rätt kelvinvärde, skall du överväga både egna preferenser, samtidigt som var ljuset skall användas. Vissa typer av belysningar lämpar sig bättre för vissa ändamål, än för andra.

LED belysningar ger många färgtonmöjligheter

Det ljus som sänds ut av en traditionell glödlampa, är ett konstgjort ljus, som vi har vant oss vid genom många generationer. Med LED belysning finns det dock fler möjligheter, vilket gör att du inte är begränsad till 2700 kelvin. Du kan faktiskt få en ljuskälla som motsvarar glödlampan, men i dag finns också många andra möjligheter.

LED belysning tillverkas nämligen i en lång rad olika färgtoner. Varm vit motsvarar den naturliga belysningen som man kan uppleva vid en solnedgång. Därför rör det sig om ett ljus med ett gulaktigt sken. Det är idealiskt om du är ute efter en trevnadsbelysning, men är inte alls nödvändigt optimalt för användning vid skrivbordet eller i köket.

Det finns forskning som har visat, att kroppen helt naturligt reagerar på den varma färgtonen, genom att både varva ner och göra sig redo för natten. Det beror på att ljuset påminner en aning om det ljus som härstammar från en solnedgång, som angivet. På grund av detta är det dock också en belysning som inte är bra att använda under dagen.

Det naturliga solljuset, som vi får mitt på dagen, är av en helt annan karaktär. Det är nämligen mer blåaktigt och kallt, och motsvarar därför också en högre kelvinnivå. Det naturliga solljuset vi får mitt på dagen motsvarar mellan 4000 - 6000 kelvin. Om det är denna typ av ljus du är efter, då är det därför detta kelvinvärde du skall välja.

Om du är ute efter arbetsbelysning till kontoret, är det en god idé att välja en vit (3000 Kelvin) eller en kallt vit (över 4000 kelvin). Här finns det också forskning som visar att ett högre kelvinvärde är en medverkande faktor för att man får mer energi och högre produktivitet.

 

Hur är LED ljuskällans förmåga att återge färger?

I flera fall är det viktigt att en ljuskälla låter omgivningarnas färger framträda på ett korrekt sätt. Likaledes är det också viktigt, att ljusets egen färg framträder korrekt. Som tur är står sig LED ljuskällor ganska starkt jämfört med energisparlampor på just denna punkt. Ljusets färgåtergivning mäts utifrån Ra indexet.

LED färgåtergivning

Indexet för färgåtergivning mäts i värden mellan 0 och 100. 100 är ett värde som motsvarar dagsljus. Om du köper en bra glödlampa, kan du förvänta dig ett Ra värde på 99 - 100. Därför har en sådan ljuskälla en ganska god och realistisk färgåtergivning.

Väljer du däremot LED belysning, kan du förvänta dig en färgåtergivning kring 80 - 95. Därför kan de inte mäta sig med mer energislukande typer av ljuskällor på denna punkt. Om färgåtergivningen är en viktig faktor, då är halogen- och glödlampor som regel bättre på denna punkt.

Till gengäld är LED belysning ofta bättre på att återge färgerna än billige sparlampor med en Ra värde på ca 80

 

LED belysning är ett miljövänligt val

Förutom den ekonomiska besparingen är det också viktigt för många att de mest möjligt skonar miljön. Det kan man göra på flera sätt när det gäller belysning. Du kan självklart låta bli att ha ljus och övriga elektriska apparater tända i onödan. Förutom detta kan du också välja att byta ut dina nuvarande ljuskällor med LED ljuskällor. En LED ljuskälla är nämligen fri från kvicksilver. Det innebär att du besparar miljön från en del skadliga ämnen under produktionen. Det är inte fallet med de flesta andra ljuskällor, eftersom kvicksilver ingår som ett material under produktionen.

Inte nog med det, du kan också minska ditt CO2 utsläpp, på grund av betydligt lägre strömförbrukning. Som angivet ovan, är det också en aspekt som skonar din plånbok.

Många goda skäl för att byta till LED belysning

Som denna text bör ge ett bra intryck, finns det många fördelar med att byta till LED belysning. Om det är något som har varit under övervägande hos dig, bör du inte tveka längre. En LED ljuskälla har visserligen ett högre inköpspris, men den är snart intjänad.

Förutom den ekonomiska fördelen, finns det också, som tidigare nämnt, andra fördelar med att välja LED. Du skonar miljön och du har åtskilliga möjligheter när det gäller ljusets färg och styrka.